4 cze 2014

Potęga białka


Białka stanowią 20% masy ludzkiego organizmu i są przez niego wykorzystywane do różnych celów. Począwszy od regeneracji uszkodzonych tkanek, wytwarzanie hormonów i transportowanie substancji odżywczych, a kończąc jako źródło energii.

Białko spożywane po treningu działa jak balsam na nasze mięśnie

Powinniśmy mieszać białko pochodzące z różnych produktów, każdy rodzaj dostarcza zupełnie innych aminokwasów, które „działają” w innym czasie. Serwatka jest przyswajalna najszybciej, soja po upływie kilkudziesięciu minut, białko jaj, mimo iż wchłania się wolniej niż serwatka zawiera znaczną porcję niezbędnych aminokwasów, z których wszystkie dotrą do mięśni, a kazeina zawarta w produktach mlecznych nawet po kilku godzinach.

Bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka są  ryby i owoce morza, białko jaja, białko z mleka krowiego, białko sojowe i białko wołowiny.

Suplementy białkowe


Przy produkcji suplementów białkowych, wykorzystuje się białka lub mieszaniny białek, różniące się wartością odżywczą, oraz tempem wchłaniania i wykorzystania przez organizm.

Białko w proszku jest łatwo przyswajalne i smaczne oraz wygodne w zastosowaniu. Jego zaletą jest też czas w jakim aminokwasy powstałe w wyniku jego strawienia dostają się do krwi. 
Nie należy zapominać, że białko wpływa na tempo metabolizmu co ma tez korzystny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej i estetykę sylwetki.

Propozycje koktajli białkowych, które idealnie zastąpią posiłek np. po treningu :

-  mleko sojowe 0,5%, białko jaja kurzego, miód i jogurt naturalny.
-  250 ml maślanki, 100 gramów owoców i 1 łyżeczka stołowa miodu.
-  200 ml mleka kokosowego przepis tutaj, miarka białka w proszku o smaku malinowy
 (kupisz ją np. tutaj  ), truskawki, pół banana, łyżka masła orzechowego.

Pamiętajmy jednak, że białko w dużej ilości powoduje zakwaszenie organizmu, należy zatem dla równowagi pH jeść dużo warzyw, najlepiej tych zielonych, szklanka letniej wody z cytryną na czczo –OBOWIĄZKOWO!  ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz