14 maj 2014

Domowe masło orzechowe








Masło orzechowe jest pyszne i zdrowe, co prawda wysokokaloryczne (łyżeczka ma ok. 70 kcal) lecz posiada w swym składzie zdrowe tłuszcze roślinne, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwasy omega-6 .W maśle znajdziemy też witaminy oraz pierwiastki – witaminę E (to silny antyoksydant) i z grupy B, a także fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź. 


Słoiczek tej przyjemności kosztuje w sklepie ok 10 zł, więc postanowiłyśmy zrobić je same i co więcej mamy pewność , że w swym składzie nie zawiera konserwantów, barwników, ulepszaczy i cukru

Do wykonania masła będziesz potrzebować blender  oraz  ok. 400g orzechów ziemnych niesolonych. Możesz również dodać sól, cynamon, kakao, pistacje –wedle uznania.


Orzechy wrzucamy partiami do blendera i miksujemy,  po jakimś czasie powinniśmy uzyskać  odpowiednią oleistą konsystencję .  Masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w chłodnym miejscu nawet do miesiąca . Idealnie sprawdzi się jako przekąska przed treningiem gdyż doda nam dużo energii, znakomicie nadaje się do kanapek można je podawać również z owocami  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz