Masło orzechowe jest pyszne i zdrowe, co prawda wysokokaloryczne
(łyżeczka ma ok. 70 kcal) lecz posiada w swym składzie zdrowe tłuszcze
roślinne, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwasy omega-6 .W
maśle znajdziemy też witaminy oraz pierwiastki – witaminę E (to silny
antyoksydant) i z grupy B, a także fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan,
cynk, miedź.
Słoiczek tej przyjemności kosztuje w sklepie ok 10 zł, więc
postanowiłyśmy zrobić je same i co więcej mamy pewność , że w swym składzie nie
zawiera konserwantów, barwników, ulepszaczy i cukru
Do wykonania masła będziesz potrzebować blender oraz ok. 400g orzechów ziemnych niesolonych. Możesz
również dodać sól, cynamon, kakao, pistacje –wedle uznania.
Orzechy wrzucamy partiami do blendera i miksujemy, po jakimś czasie powinniśmy uzyskać odpowiednią oleistą konsystencję . Masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy
w chłodnym miejscu nawet do miesiąca . Idealnie sprawdzi się jako przekąska
przed treningiem gdyż doda nam dużo energii, znakomicie nadaje się do kanapek można
je podawać również z owocami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz