Co to właściwie jest ten indeks glikemiczny..?
Już wyjaśniam. To lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Mówiąc krótko jest to wskaźnik zawartości cukru w produktach węglowodanowych.
Ale po co nam taka informacja?
Mając taką wiedzę możemy dobierać produkty o niskiej
wartości IG. Ograniczamy dzięki temu poziom glukozy we krwi, co ma ogromne
znaczenie przy utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Jedząc produkty o niskiej
wartości IG dużo łatwiej schudnąć ;)
Z kolei im wartość IG danego produktu jest wyższa, tym
wyższy poziom cukru we krwi po spożyciu tego produktu, czyli tym gorzej dla
naszego organizmu. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu! Powodują, że częściej
odczuwamy głód a co za tym idzie częściej sięgamy po coś do zjedzenia.
Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie
przekracza 60% czyli zielona tabela, którą załączyłam poniżej.
Warto również wiedzieć, że indeks glikemiczny produktów żywnościowych
jest dużo niższy, gdy spożywany jest w naturalnej postaci, czyli nie gotowanych
i nie przetworzonych.
Od dzisiaj będziemy świadomie
dobierać produkty w codziennej diecie !!
Staramy się unikać produktów z
czerwonej tabeli, oraz jeść jak najwięcej produktów z tabeli zielonej ;)
POWODZENIA ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz