13 maj 2014

INDEKS GLIKEMICZNY


Co to właściwie jest ten indeks glikemiczny..?


Już wyjaśniam. To lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Mówiąc krótko jest to wskaźnik zawartości cukru w produktach węglowodanowych.
Ale po co nam taka informacja?
Mając taką wiedzę możemy dobierać produkty o niskiej wartości IG. Ograniczamy dzięki temu poziom glukozy we krwi, co ma ogromne znaczenie przy utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Jedząc produkty o niskiej wartości IG dużo łatwiej schudnąć ;)
Z kolei im wartość IG danego produktu jest wyższa, tym wyższy poziom cukru we krwi po spożyciu tego produktu, czyli tym gorzej dla naszego organizmu. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu! Powodują, że częściej odczuwamy głód a co za tym idzie częściej sięgamy po coś do zjedzenia.
Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60% czyli zielona tabela, którą załączyłam poniżej.
Warto również wiedzieć, że indeks glikemiczny produktów żywnościowych jest dużo niższy, gdy spożywany jest w naturalnej postaci, czyli nie gotowanych i nie przetworzonych.
Od dzisiaj będziemy świadomie dobierać produkty w codziennej diecie !!
Staramy się unikać produktów z czerwonej tabeli, oraz jeść jak najwięcej produktów z tabeli zielonej ;)
POWODZENIA ! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz